+31 654927155 info@jonibalans.nl

Oh, wat kan ik toch genieten van de trainingen. Zo ook vandaag weer. Twee jonge kinderen, van 11 jaar, volgen een Sta Sterk training. Vandaag was hun tweede les. Een les waarin we met elkaar spelenderwijs op zoek gaan naar het verschil tussen plagen en pesten, maar ook naar de verschillende gevoelens die we allemaal kennen. Bang, Boos, Blij en Bedroefd. Tot slot sluiten we af met het geven van complimenten. Geven en ontvangen, aan jezelf en aan anderen.

Gevoelens van blij, bang en boos

Kinderen zijn zo puur als ze het over hun gevoelens hebben. Ze vertellen dan over hun ervaringen met die basis gevoelens. En zo ook vandaag. Tijdens deze training was het zo mooi om te zien en horen hoe hun gevoelens ervaren. Wanneer zij boos worden, maar tegelijkertijd ook verdriet kunnen voelen in bepaalde situaties. Tja, het is niet zo dat je altijd maar één gevoel hoeft te hebben als je iets meemaakt. Je kunt gewoon boos zijn, maar je ook verdrietig voelen en dat klopt helemaal.

En ook zo mooi dat zij dan van elkaar leren dat de één in een bepaalde situatie of bij een gebeurtenis juist boos terwijl de ander daar juist verdrietig op zou reageren.

Zo vertelde N. vandaag dat ze boos kan worden als ze voor haar gevoel ten onrechte straf krijgt, en vertelde B. dat hij dan juist verdrietig wordt, omdat hij het niet eerlijk vindt.

Het is een lastig iets, die gevoelens, en hoe kun je dan een beetje begrip hebben voor het gevoel van die ander. Maar ook, hoe zie je dat ie ander het niet meer leuk vindt en je eigenlijk moet stoppen. Wanneer is dat moment. Wat zie je dan gebeuren in de lichaamstaal bij die ander. Wat een mooie leerprocessen zijn er toch op gang gekomen.

Complimenten geven en ontvangen

Aan het einde van deze les hebben we elkaar een compliment gegeven. Tja, dat is niet zo vanzelfsprekend blijkt dan ook vandaag weer. “Ik geef wel altijd een complimentje aan iemand, maar als ik zelf een complimentje krijg vind ik dat een beetje raar”.
Complimenten aan jezelf geven is dan ook heel lastig blijkt. Maar wel heel belangrijk. Van complimenten groeit je zelfvertrouwen, ook als je een compliment aan jezelf geeft. Gek he….

Wat je aandacht geeft groeit….. geef jezelf eens wat aandacht, geef jezelf eens wat vaker een compliment en voel……