+31 654927155 info@jonibalans.nl
Selecteer een pagina

Pubers…

 

Pubers….Heb jij er ook zo één? Wij hebben er twee…
Hoe ga jij om met je puber? Heb jij ook zo’n puber die liever lui is dan moe, die van zijn kamer een vuilnisbelt maakt of waar je op iedere vraag te horen krijg: zometeen, jahaaa of dat doe ik straks wel….. Of heb je vaak discussies of ruzie met je puber omdat hij of zij het niet met je eens is en daar tegenin gaat? Heb je het gevoel het contact met je puber kwijt te raken?

Ik herken er wel wat in hoor.
Boze puber

Discussies en ruzies

Onze pubers gaat ook graag tegen ons in, en mijn man en ik blijven uitleggen waarom we bepaalde dingen van hem/haar verwachten. Steeds weer, keer op keer over hetzelfde onderwerp. En het mooie is, dat we dan later terug horen dat ze die dingen die wij keer op keer vertellen toch hebben aangenomen en opgeslagen. Ja, het is een vermoeiende en lastige periode, die weg naar volwassenheid, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. 
 
Pubers hebben het nodig vaak te horen waarom we iets juist wel of niet goed vinden. Ze filteren die informatie en slaan dit op. Ze gaan juist met je in discussie om die argumenten te horen zodat ze zelf de juiste keuzes kunnen maken. Ook al lijkt het er niet op. Door het veel en vaak horen van verschillende argumenten worden ze dus geholpen de juiste keuzes te maken. 

Tips hoe je om kunt gaan met jouw eigenwijze puber

  • Blijf luisteren naar je puber. Zeg niet gelijk wat hij of zij moet doen, maar laat ze zelf bedenken wat ze kunnen doen.
  • Laat je puber ook zelf het gevolg van hun gedrag ontdekken. Gooien zij bijvoorbeeld hun vuile kleding niet in de wasmand, dan wordt het niet gewassen. Het gevolg is dat zijn favoriete kleding dan niet schoon is.
  • Leg geen regels op, maar maak samen afspraken. Onderhandel daar samen met je puber over en kom samen tot een afspraak.
  • Blijf ook uitleggen waarom je iets wil en waarom. Bijvoorbeeld waarom je wil dat je puber zijn schoolwerk doet, of waarom je wil dat hij of zij laat weten waar en met wie ze zijn.
  • Beloon je puber. Dit werkt beter dan straffen. Je kunt een beloning ook van tevoren afspreken. Bijvoorbeeld: wanneer je vanavond op tijd thuis komt, mag je de volgende keer een kwartier later  thuis komen.

In contact met je puber

Pubers die eigenwijs zijn, ontwikkelen zichzelf naar zelfstandigheid. Ze komen op voor zichzelf en de dingen waar ze mee bezig zijn.
Pubers kunnen dwars zijn, waardoor het lijkt alsof ze niets van je aan willen nemen. En toch willen ze graag contact met je. Ook als het erop lijkt dat je kind toch doet waar het zelf zin in heeft. Aandacht is belangrijk voor je puber, dus blijf in contact. Blijf praten, luisteren en contact zoeken. Laat zien dat je interesse hebt in je kind en dat je hem of haar serieus neemt. Zeker dat laatste is voor een puber erg belangrijk.

Handvatten voor een goed contact

  • Laat je puber merken dat je interesse in hem of haar hebt. Luister en laat je mening, oordeel en advies achterwege. Voorkom een preek.
  • Pubers hebben vaak ideeën, wensen en gevoelens. Neem deze serieus en laat dat merken. Dit helpt je puber in zijn zelfvertrouwen en zelfrespect. Dit betekent niet dat je alles goed moet vinden.
  • Stel samen afspraken op in plaats van regels. Praat er samen over en kom samen tot een compromis. Pubers onderhandelen graag, dus maak hier gebruik van.
  • Vertrouw op jezelf als ouders. Je hoeft niet perfect te zijn. Dit mag je ook je puber duidelijk maken.
  • Vertrouw ook op je puber. Hij of zij zal je niet alles meer vertellen. Dit hoort bij de weg naar volwassenheid, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Loslaten is lastig voor ouders, maar belangrijk voor je puber!

En weet dat je puber ook gewoon leuk is om in huis te hebben, geniet van de leuke gesprekken die je met elkaar kunt voeren en de humor die je puber kan hebben.