+31 654927155 info@jonibalans.nl

Donderdag 19 april was het de landelijke dag tegen pesten. Met mijn auto volgeladen met spullen voor de workshop deze dag, ben ik naar  Gennep naar basisschool de Ratel gereden. Namens Stichting Omgaan met Pesten ging ik de workshop voor groep 7 geven. Silke Slungers uit groep 7 heeft de verhalenwedstrijd: “Geef Sterk een karakter” gewonnen en nu was het zover dat ik op school de workshop “Samen Sterk voor elkaar” ging geven.

Met goede moede, veel zin, een stralend blauwe lucht en een brandende zon kwam ik aan en zocht mijn weg naar de groep. De kinderen hadden pauze, dus kon ik mooi in alle rust mijn spullen klaar zetten. De banner van Omgaan met Pesten, Sterk die ik op tafel uitstalde, de usb stick met mijn powerpoint in het digibord, het materiaal voor de workshop EN….. het verhaal van Sterk. Het verhaal zoals het uiteindelijk is geworden. Geïnspireerd door het verhaal van Silke, bewerkt en geschreven door Rosanne Kok. Rosanne Kok schrijft, vertelt en verbindt.

Een GI-GA GEWELDIG verhaal

Zelf had ik het verhaal pas de zaterdag ervoor gehoord, tijdens de verenigingsdag van trainers omgaan met pesten, en jeetje…..ik was onder de indruk. Wat een GI-GA GEWELDIG verhaal is het geworden. En nu mocht ik namens de stichting dit verhaal gaan voorlezen in groep 7. Best spannend vond ik dat….. Tijdens de verenigingsdag heb ik goed geluisterd. Hoe las Rosanne het verhaal voor, welke klemtonen zaten daarin op welke momenten, waar las ik pauzes in….. etc etc. Want ja….deze groep krijgt de primeur van dit verhaal. En dus…..moet het goed voorgelezen worden.

Het verhaal over Sterk, zijn familie en vrienden en zijn avontuur

Thuis ging ik aan de slag. Ik oefende door hardop lezen. Ik maakte wat aantekeningen voor pauzes, gaf klemtonen aan en oefende nog een keer. Het leuke was, dat het me niet ging vervelen. Het verhaal ging leven voor mezelf. Was is het een super mooi verhaal geworden. Ik werd er gewoon blij van.  En nu was het dan zover dat ik het voor mocht gaan lezen. Ik voelde me vereerd met deze primeur.

Daar stond ik dan, de kinderen kwamen de groep binnen. De juf stelde me nog even kort voor en de workshop kon beginnen. Ik trapte af met kort voorstellen van mezelf en een inleiding van de workshop. Hierna gaf ik de kinderen een luisteropdracht en daarna las ik het verhaal voor. Over Sterk, zijn familie en vrienden en zijn avontuur.

Omdat er veel eigen fantasie gebruikt kan worden in het verhaal van Sterk, kwamen er ook verschillende reacties naar voren

Ademloos en in stilte werd er geluisterd. Tot de laatste zin en de laatste punt. Ik lees wel eens vaker tijdens een training een verhaal voor, maar dat is dan altijd een stuk korter. Dit verhaal was langer, maar zo mooi dat die lengte van het verhaal geen probleem was voor de groep om aandachtig te blijven luisteren. En wat een leuke nabespreking hebben we gehad.

Omdat er veel eigen fantasie gebruikt kan worden in het verhaal van Sterk, kwamen er ook verschillende reacties naar voren. Zoals over hoe de karakters er uit zouden zien, welke gevoelens en gedachten zij hadden in dit verhaal en welke kleur die karakters dan zouden hebben. Zo zei een meisje dat één van die karakters vast rose zou zijn, waarop een jongen reageerde met een: “Nee joh, die is vast blauw, want dat zal een jongen zijn”. En zo had iedereen een eigen fantasie over Sterk, zijn familie en vrienden. Ik genoot. Wat was het mooi om die verschillende reacties te horen.

Rosanne heeft het verhaal van Silke tot een prachtig nieuw verhaal geschreven. Als trainer ben ik hier heel blij mee. Het is nu al heel mooi verhaal, maar het gaat vast veel meer worden. Het karakter van Sterk, geïnspireerd door het verhaal van Silke en geschreven door Rosanne. Sterk gaat steeds meer een hoofdrol krijgen tijdens de Sta Sterk trainingen. Onze hoofden bruisen van ideeën en ik kan niet wachten tot al het moois is ontwikkeld, klaar voor gebruik.

Samen staan we STERK tegen pesten!